Su yalıtımı, yüzeyler üzerinde bariyer görevi gören geçirimsiz malzemenin uygulanması işlemidir. Su yalıtımı ile yapı belirtilen koşullarda sudan etkilenmez. Ayrıca, su penetrasyonunu önleyerek ve belirtilen derinliklere kadar su girişine direnerek yapıyı su geçirmez veya suya dayanıklı hale getirmek mümkün hale gelir.

Islak ortamlarda, nemli koşullarda ve su altı yapımında su yalıtımı zorunludur. Yapısal elemanların yüzeyleri üzerindeki bu geçirimsiz bariyer oluşumu binayı beklenmeyen hasarlardan korur.

Su yalıtım maliyetleri, genel inşaat maliyetlerinin sadece az bir bölümüdür. Ancak göz ardı edilirse, yapıdaki büyük hasardan sorumlu olabilir. Bir konut binası için bodrum, mutfak, tuvalet, balkon alanları, su deposu vb. gibi yerler su girişine karşı hassastır. Bu yerlerin koşullardan ödün vermemesi için su yalıtımı şarttır.

Su girişi, etkilenen parçaların içini boşaltır ve genel yapılanma mukavemetini azaltır ve sonuçta yapının ömrünü etkiler.


Çimentolu Su Yalıtımı

Çimentolu su yalıtımı çoğunlukla yapının iç ıslak yerlerinde kullanılır. Bu tür su yalıtımı doğada katıdır, ancak kötü hava koşullarına maruz kalmadığı için bu durum etkilemez. İlgili mekanizma nispeten daha kolay olduğundan ve çimentolu su yalıtımı için gerekli malzemelere kolayca erişilebildiğinden en kolay su yalıtım yöntemidir. Bununla birlikte kaplama herhangi bir derzden yoksundur ve çatlak hareketini tolere etmez. Bu tip su yalıtımı aşağıdakiler için uygundur:

  • Kanalizasyon ve ham su arıtma tesisi
  • Baraj
  • Tünel
  • Demiryolu ve metro sistemleri
  • Beton bentler
  • Park yapıları, limanlar ve rıhtımlar


Sıvı Su Yalıtım Membranı

Bu tip su yalıtımında ince bir astar kat membranı ve iki kat son kat sprey, mala veya rulo ile uygulanır. Bu yalıtım daha fazla esneklik sağladığından kubbeli, eğimli veya düz çatılar dahil olmak üzere her türlü çatı için kullanılabilir. Dayanıklılık, üretici tarafından kullanılan polimer türünden etkilenir ve bu şekilde oluşturulan membran % 280'e kadar uzama özelliğine sahiptir.

Sıvı su yalıtımı, yüzeye tamamen bağlı monolitik ve sıvı bazlı bir kaplamanın uygulanmasını içerir. Kaplama, elastomerik su geçirmez membran gibi esnek bir kauçuk oluşturur. Genel olarak, bu kaplama veya membran, ek çekme mukavemeti sağlamak için cam takviyeli plastik gibi ikincil malzemelerle güçlendirilmiştir. Bu kaplama, 25 yıl kadar uzun bir süre boyunca kayda değer bir ömür sağlar. Bu kaplama çatı kaplama malzemeleri üzerine uygulanabilir.


Bitümlü Kaplama ve Bitümlü Membran Su Yalıtımı

Bitümlü kaplama su yalıtımı daha çok beton yüzeylerde kullanılmakta olup düşük eğimli çatılarda bitümlü membran su yalıtımı tercih edilmektedir.

Doğrudan güneş ışığına maruz kalan yüzeyler bitümlü kaplama ile uygulanmamalıdır. Çünkü kaplama güneş ışığının uzun süre maruz kalması durumunda mukavemetini kaybeder ve savunmasız hale gelir. Bu dezavantajı aşmak için bitümlü kaplama, akrilik bazlı polimerler gibi diğer malzemelerle konjugasyon halinde uygulanır.

Bitümlü membran su yalıtımı, polimerler, asfalt ve dolgu maddesi gibi yapışkan bileşiklerin yanı sıra yapışma özelliklerini geliştiren yağlar ve reçineler içerir. Sıvıya maruz kalan membran, olası hava koşullarına dayanacak kadar mukavemete sahiptir. Ayrıca membranın delinmesini önlemek için başka koruma teknikleri sağlanır.


Poliüretan Sıvı Membran Su Yalıtımı

UV ışınlarına, yakıt dökülmesine, hava koşullarına maruz kalabilecek düz çatı alanı için poliüretan sıvı membran su yalıtımı tercih edilmektedir.

Bu tip su yalıtımı diğer yöntemlere nispeten daha az beceri ve denetim gerektirdiğinden uygulama kolaylığı nedeniyle tercih edilir. Dahası, iş hızı hızlıdır ve bu inşaat sonrası uygulamalar için de kullanılabilir.

Bu su yalıtımı, kayda değer dayanıklılık ile birlikte estetik açıdan iyi bir yüzey sağlar. Bununla birlikte, poliüretanın optimum önlemlerin alınması gereken nem içeriğine duyarlı olması gibi bir dezavantajı bulunmaktadır. Aksi takdirde membranın soyulması tasarım döneminden çok önce gerçekleşebilir.


Temel ve Bodrum Su Yalıtımı

Yapının gücü ve ömrü doğrudan temele bağlıdır. Temel veya bodrum çevresindeki topraktaki nem, içeriye sızarsa küf oluşumu için ideal koşullar sağlar. Toprak suyunu toplamak için açmanın kenarlarında gerekli büyüklükte drenajlar sağlanır ve daha sonra dışarı pompalanır.

Çoğu zaman, gözenekli kaya bazlı topraklarda yaklaşık 50 cm çapında derin kuyular inşa edilir. Bununla birlikte DPC, dondurma işlemi de diğer öne çıkan seçeneklerdir. Polimer veya elyaf takviyesinin enjeksiyon derzlenmesi işlemi, duvar katmanları arasındaki çatlakları veya boşlukları doldurmak için kullanılır.


Mutfak veya Banyo veya Teras Su Yalıtımı

Bu alanlar yaşam alanlarında ıslaklığa en yatkın alanlardır. Boru döşeme sırasında su sızdırmazlık bandı tavsiye edilir. Elastik bazlı akrilik dolgu macunu veya su geçirmez sızdırmazlık maddesi, lavaboların ve küvetin tüm kenarlarına ve köşelerine uygulanır. Ayrıca balkonun mermerine ve giderine ekstra sızdırmazlık maddesi tabakası uygulanır.


Su Yalıtım Beton Derzler

Su sızıntısı için en hassas bölgeler derzlerdir. Suyun derzlerden nüfuz etmesini önlemek için su durdurucu adı verilen esnek bir bant benzeri eleman kullanılır. Bodrum katları veya istinat duvarları gibi yapısal elemanlar için su durakları çoğunlukla zorunludur.


Yüzme Havuzları Su Yalıtımı

Yüzme havuzları her zaman klor ve atmosferik ajanlarla birlikte suya maruz kalmaktadır. Yüzme havuzlarında çoğunlukla epoksi çimentolar kullanılır. Çünkü bunlar dirençli tabakanın suya dayanmasını sağlar ve basınca karşı katı bariyer görevi görür.

Solventsiz elastik su yalıtım reçineleri, yüzeyi çeşitli darbeci ajanların agresif etkilerinden korur.