Su yalıtımı, bir nesneyi veya yapıyı su geçirmez veya suya dayanıklı hale getirme işlemidir. Bu işlem sayesinde, yalıtımlı malzeme veya yapı sudan etkilenmeden kalır veya belirtilen koşullar altında su girişine karşı direnç gösterir. Bu tür eşyalar ıslak ortamlarda veya belirtilen derinliklerde kullanılabilir. Bazen su ile temas ettiği düşünülen balkon veya depo gibi yüzeylerde kullanarak binaların konforunu arttırmak için kullanılır. Su yalıtım malzemelerinin neler olduğu kullanım alanına bağlıdır.

Binalarda su yalıtımı, suyun bu yüzeylerden geçişini önlemek için temel, çatı, duvar ve diğer yapısal elemanların yüzeylerinde geçirimsiz bir bariyer oluşturulmasıdır. Bina yüzeyleri suya dayanıklı ve su geçirmezdir.

Başka bir deyişle, su yalıtımı, bir yüzey suyunu suya dayanıklı hale getiren veya sıvıların hidrostatik basınç gibi diğer dış kuvvetler altında istenmeyen penetrasyonunu önleyen koruyucu bir önlemdir. Elastik ve dayanıklı membranların uygulanması ile sürekli bir sistemin kurulmasını sağlayan bir işlemdir. İnşaat ve tasarım endüstrilerinde sıvı penetrasyonunun sistemler üzerindeki etkisini azaltmak için kullanılan bir tekniktir. İzolasyon, bir binadaki beton yüzeylerin dayanıklılığını arttırır.


Su Yalıtımı Yöntemleri Nelerdir?

Su yalıtımı yöntemleri kırsal alanlarda ve kentsel alanlarda farklılık gösterir. Bu nedenle ideal su yalıtım malzemeleri nelerdir sorusunun cevabı kırsal ve kentsel alanlarda değişmektedir.

Kırsal Alanlar

Kırsal alanlar tekdüze olduğundan ve çeşitli malzemelerin, belirli inşaat tarzlarının kullanımı söz konusu olduğu için bölgenin doğal sorunlarına odaklanmak gerekir. Doğal ve yerel olarak mevcut malzemelerin kullanılması, yapının aşınmasını gidermek için kullanılabilir.

Kentsel Alanlar

Kentsel alanlarda kırsal alanlara göre farklı durumlar vardır. Makro iklim değişiklikleri, aşırı kirlilik, toprağın aşırı kullanımı, yeşil alan eksikliği, sera gazlarının aşırı kullanımı, yollar, hava koşullarının kentsel alanlarda su yalıtımı sürecini etkilemesinin en önemli nedenlerindendir. Bu durum malzemenin zayıflaması, bileşimindeki büyük değişiklikler ve çatlakların gelişmesi nedeniyle yüksek sıcaklık değişimleriyle zarar görmesine yol açıyor. Bununla birlikte çoğu zaman inşaatlarda su yalıtımı malzeme ve yöntemler ileri düzeydedir. Bu nedenle su kaçaklarının kontrol edilmesi ve iyileştirilmesi kırsal alanlara göre çok daha kolaydır.


İnşaatlarda Su Yalıtımı Nasıl Uygulanır?

Su yalıtım malzemelerinin ne olduğunu kullanım alanına göre değişiklik gösteriyor. Bu durumda su yalıtımının inşaatlarda çok tercih edilen bir uygulamadır.

İnşaat uygulamaları su yalıtımında sıkça rastlanan alanlardan biridir. Su yalıtımı, bir yapıyı veya yapıyı, içeriği ve yapısal bütünlüğü korumak için membranlar ve kaplamalar kullanılarak elde edilir. İnşaatlarda dayanıklı malzemeler ile kolaylıkla su yalıtımı sağlanabilir.

Su Yalıtımının Faydaları

Su yalıtım malzemeleri nelerdir sorusuna sağlıklı bir cevap verebilmek için öncelikle bu ihtiyacın nedenine bakmak gerekir. Her bina uygun şekilde muhafaza edilmezse bozulmaya maruz kalır. Yalıtım ile hava, su, iklim, rüzgar ve nem gibi bazı doğal faktörler yönetilebilir hale gelir. Bir yapı sudan korunmuyorsa temelden sıvaya kadar bir yapının bozulması veya zarar görmesi gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Aşağıdaki nedenlere karşı binaların suya karşı yalıtılması gerekir:

  • Doğal faktörler
  • Beklenmeyen yangın kazaları
  • Su - yağmur ve nem
  • Kuvvetli rüzgar
  • Büyük depremler
  • Doğal olmayan faktörler
  • Hırsızlığın neden olduğu hasar
  • Binaların çökmesi
  • Binalarda yapısal arıza
  • Diğer anti-sosyal eylemler

Bina su yalıtımı, suyun bir binaya girmesini önlemek için yapılan işlemdir. Genel olarak, inşaat sırasında binaya nem kontrolü sağlamak için kapsamlı su yalıtım önlemleri alınır ve su yalıtımı, bir bina inşa edildikten sonra veya bir bina iyileştirme veya yenileme sürecinin bir parçası olarak yapılabilir.


Çatılarda Su Yalıtımı

İnşaatlarda su yalıtımının uygulandığı ana alanlardan biri binanın ana çerçevesidir. Bu ana çerçeve binanın inşaatını ve çatısını kapsar. Binayı yağmur, kar ve dondan korur. Çatı kaplama malzemeleri genellikle suya dayanıklı bir kaynaktan suyu tahliye etmek için tasarlanmıştır. Bazı durumlarda, binayı buzlanmaya karşı savunmak için de uygulanırlar. Bu süreçte hem evin genel coğrafi konumu hem de bu genel konumdaki evin cephesi dikkat edilmesi gereken önemli hususlardır. Örneğin, ev sürekli yağış alan bir yerdeyse, çatısı buna göre tasarlanmalıdır. Çatılar için en iyi su yalıtım malzemelerinin neler olduğu sorusunun cevabı doğrudan bu özelliklerle ilgilidir. Fizibilite çalışmaları uzmanlar tarafından yapılmalı ve inşaatı gerçekleştirecek kişiler buna göre yönlendirilmelidir.


Duvarlarda Su Yalıtımı

Çatı için kullanılan su yalıtım malzemeleri ile duvar için yalıtılan su yalıtım malzemeleri aynı olmayacaktır. Bunun neden bu yüzeylerin maruz kaldıkları suyun farklı olmasıdır. Duvarlar ayrıca buhar bariyerlerine veya hava bariyerlerine sahip olmalıdır.

Bazen bazı evlerde duvarlarda doğru malzemelerle su yalıtım yapılmaz ve nem problemleri yaşanabilir. Bunun nedeni nem yalıtımı için uygun bir malzemenin seçilmemesi olabilir. Bu gibi durumlarda, su yalıtım malzemeleri titizlikle seçilmelidir. Nem yalıtımı, su yalıtımının bir başka yönüdür. Yığma duvarlar, nemin yükselmesini önlemek için neme dayanıklı bir şekilde yapılır. Temellerdeki beton, sıvı kaplama, bodrum su yalıtım membranı ile nemli veya su geçirmez hale getirilmiştir. Bu sayede nem problemi yaşanmaz.


Balkon ve Teraslarda Su Yalıtımı

Özel su yalıtımı gerektiren bir diğer alan ise teras ve balkonlardır.

Balkon ve teraslar için su yalıtım malzemeleri seçerken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Birincisi, genleşme ve büzülmenin çatı ve teraslar için su yalıtım sistemleri üzerindeki etkisidir. Teras, sıcaklık değişimleri sırasında sürekli hareket eder ve su yalıtım sistemlerine baskı yapar. Su geçirmez teras sistemi arızalarının önde gelen nedenlerinden biri, membranlar üzerinde çok fazla strese neden olan ve sistemin arızalanmasına neden olan substratların hareketidir. Bunun önüne geçmek için uygun su yalıtım membranının uygun drenaja sahip olması ve uygun yapı malzemelerinin kullanılması gerekmektedir.


Poliüretan Sıvı Membran Su Yalıtım Yöntemi

Poliüretan sıvı membran su yalıtım yöntemi düz çatı alanı için kullanılır ve hava koşullarına karşı kullanılır. Bu su yalıtım yöntemi diğerlerine göre pahalıdır.

Poliüretan Sıvı Membran daha yüksek esneklik sunabilir. Poliüretan mevcut nem içeriğine karşı çok hassastır. Bu nedenle uygulamadan önce beton levhanın nem içeriğini değerlendirirken çok dikkatli olmak gerekir. Aksi takdirde membranlar bir süre sonra soyulabilir veya yapışabilir.


Çimento Esaslı Su Yalıtım Yöntemi

Su yalıtım malzemeleri nelerdir sorusuna geleneksel cevaplardan biriyle başlayalım. Çimento bazlı su yalıtımı inşaatta en kolay su yalıtım yöntemidir. Çimento esaslı su yalıtım malzemeleri, çeşitli tedarikçilerde kolayca temin edilebilir ve karıştırılması sonrasında da uygulanması kolaydır.

Bu yöntem genellikle banyo ve tuvalet gibi evsel ıslak alanlarda kullanılır. Bu yöntem genellikle tam veya yarı esnek bir su yalıtım türüdür. Güneş ışığı veya hava şartlarının olmadığı alanlarda kullanılır.

Çimento esaslı su yalıtımı aşağıdaki yapılarda kullanılır:

  • Su arıtma tesisleri
  • Kanalizasyon Arıtma Tesisleri
  • Köprü
  • Baraj
  • Demiryolu ve metro sistemleri
  • Deniz kargo limanı ve rıhtımları
  • Nehir kilitleri / kanalları ve beton bentleri
  • Park yapıları
  • Tünel

Bu alanlarda çimento esaslı su yalıtımı kullanılmaktadır. Su yalıtımı işlemleri yapılırsa hem kullanım konforu hem de bina ömrü ciddi derecede uzayacaktır.