Sandviç panel, binaların duvarlarını ve çatılarını kaplamak için kullanılan bir üründür. Her panel, her iki tarafı sac levha ile kaplanmış bir termo yalıtım malzemesi çekirdeğinden oluşur. Sandviç paneller yapısal malzemeler değil kaplama malzemeleridir. Yapısal kuvvetler, sandviç panellerin tutturulduğu çelik çerçeve veya diğer taşıyıcı çerçeve tarafından taşınır.

Sandviç panel tipleri genellikle hammadde olarak kullanılan termo yalıtım malzemesine göre gruplandırılır. EPS (genleşmiş polistiren), mineral yün ve poliüretan (PIR veya poliizosiyanürat) malzemelerine sahip sandviç panellerin tümü kolayca temin edilebilir.

Malzemeler esas olarak ısı yalıtım performanslarına, ses yalıtım performanslarına, yangına tepkilerine ve ağırlıklarına göre değişir.


Sandviç Panel Türleri Nelerdir?

Bu yalıtım elemanları, her şeyden önce, düşük sıcaklıklara maruz kalan endüstriyel binaların çatılarında ve cephelerinde özellikle fayda sağlar. Hafiflikleri nedeniyle muhafazaları kolaydır. Ayrıca soğuk odaların ve depoların yalıtımında, spor merkezlerinde ve alışveriş merkezlerinde ve hem yeni hem de yenilenmiş evlerde etkilidirler.

Cepheler İçin Sandviç Paneller

Cepheler için sandviç paneller evlerde, okullarda, hastanelerde, sanayi merkezlerinde veya alışveriş merkezlerinde muhafazaların inşası için geliştirilmiştir. Sandviç paneller, yalıtım gerektiren iç bölümler için de bulunabilir.

Bu cephe panellerinin sunduğu avantajlar büyük ölçüde paneller arasında birleştirme yöntemine bağlıdır. Sabitleme sistemi, yeterli koruma sağlayarak ısı ve nemin dağılmasını önleyen bir oluk şeklinde uygulanır.

Çatı Kaplaması İçin Sandviç Paneller

Çatılar için sandviç panellerin özellikleri, cephe panellerinden farklıdır. Çünkü büyük miktarda kar, yağmur ve diğer iklim faktörlerine dayanmaları gerekir.

Yağmur ve nem durumunda sızıntıyı önlemek için kendiliğinden delen vidalarla yapıya sabitlenirler ve genellikle yalıtım katmanından ödün vermeden kurulumu hızlandıran sızdırmazlık derzleri ile birleştirilirler.

Soğutmalı Paneller

Sandviç paneller, yalıtımın gerekli olduğu soğuk odalarda veya dondurucularda da kullanılabilir. Bu gibi durumlarda sandviç panel, negatif sıcaklıklara dayanabilmek için normalden daha büyük bir kalınlıkta tasarlanmıştır.

Taze gıda ürünlerinin korunması için gerekli olan bu aşırı sıcaklıkları korumak için sandviç paneller arasındaki bağlantılara özel dikkat gösterilmelidir.

PUR Panelleri ve PIR Panelleri

Sandviç paneller en küçük kalınlıkta mükemmel yalıtım sağlar. Mükemmel yalıtım kapasiteleri ve mekanik özellikleri onları endüstriyel inşaat için mükemmel bir ürün yapar. Piyasada iki tip poliüretan panel vardır: poliüretan köpük ve poliizosiyanürat köpük. Her ikisi de mükemmel ısı yalıtımı sunar, ikincisi en iyi yangın performansına sahip olanıdır.


Sandviç Panel Nasıl Uygulanır?

Sandviç panellerin kurulumu kolay ve hızlıdır. Pratik deneyimden 600 m kurulum2 sandviç panellerin yetkin bir inşaat ekibi için yaklaşık 8 saat sürer.

Duvar ve çatı sandviç panellerini monte etme adımları aşağıdaki gibidir:

  • İnşaat malzemeleri sahaya gelir. Teslimat sandviç panelleri, alt çerçeve bileşenlerini (soğuk şekillendirilmiş şekiller) ve aksesuarları (yanıp sönen, bağlantı elemanları, contalar, contalar vb. Dahil) içerir. Profesyonel firmamız kurulum işlemini tamamlamak için gereken tüm bileşenleri sağlayabilir.
  • Taşıyıcı tarafından teslim edilen malzemeler, inşaat taşıma ekipmanı ile boşaltılır.
  • Alt çerçeveler monte edilir. Daha sonra kirişler, direkler monte edilir.
  • Koruyucu film sandviç panellerden çıkarılır.
  • Sandviç paneller, uygun bağlantı elemanları kullanılarak alt çerçeve yapı elemanlarına sabitlenir.
  • Sandviç paneller arasındaki derzler kapatılır ve monte edilir.

Bir sandviç paneli sabitlemek için kaç vidaya ihtiyacım var? Bu, proje hazırlık aşamasında müşterilerden gelen en yaygın sorudur. Kabaca bir tahmin, metrekare sandviç panel başına 1,1 bağlantı elemanıdır. Gerçek sayı, aralık ve düzen, proje tasarım mühendisinin v veya inşaat malzemesi tedarikçisinin kararına bağlıdır.


Sandviç Panel Özellikleri

Sandviç panel özellikleri şu şekildedir;

Termal Özellikler

İnşaat sandviç panellerinin en çekici özelliklerinden biri, minimum ısı ile yüksek ısı yalıtım verimliliği sağlama yetenekleridir. Yapısal olarak uygun olan birçok termal olarak verimli malzeme vardır. Sandviç panellerin kalınlığı termal değil, yapısal talepler (kapı ve pencere çerçevelerinin minimum boyutları gibi) ve diğer hususlar tarafından belirlenir. Sandviç panellerin ikinci termal özellikleri her sandviç panel için çok iyi değildir.

Sandviç panellerden oluşan malzemeler farklı termal genleşme katsayılarına sahip olabilir. Ayrıca sıcaklık değişimi, sandviçin çeşitli yerlerinde farklı boyutsal değişikliklere yol açar. Bu, eğilme veya burkulma kolayca bozulmaya neden olabilir. Ayrıca bir duvar panelinin dış yüzü gibi bir sandviçin bir tarafı, diğerinden önemli ölçüde daha büyük sıcaklık değişimlerine maruz kalabilir. Çeşitli parçalar eşit katsayılara sahip olsalar bile farklı genleşme veya büzülmeye yol açan termal gradyanlar üretebilirler. Bu etkilerin en aza indirilmesi için dikkatli tasarım gereklidir.

Nem Etkisi

Sıcaklıktaki değişiklikler, panele su buharı sızmasına neden olan bir pompalama hareketiyle sandviç içindeki hava basıncında değişikliklere neden olabilir. Panellerde yoğuşma meydana gelebilir ve öncelikle sudan kurtulmak veya birikmesini önlemek için önlemler alınmalıdır. Hava geçirmez sızdırmaz panellerin veya nemin girmesine ve serbestçe boşalmasına izin veren açık yapıların oluşturulmasını gerektirir.

Akustik Sorunları Giderme

Akustik problemlerin temeli, sesin hafif çerçevelere ve panolara, açık planlara ve genellikle boşluk alanlara yönelme eğilimidir. Sandviç paneller, bölmeler, boşluk ayırıcılar ve binanın diğer yarı yapısal parçalarından oluşan duvarlar bu duruma katkıda bulunur.

Günümüzün hafif yapıları sesi kolayca iletme eğilimindedir. Sorun, hafif panellerin akustik özelliklerini sürekli kontrol etmek ve iyi akustik bariyerler ve ses yalıtımı sağlamaktır. Bu nedenle sandviç panel yapımında ses iletiminin temelleri yeniden gözden geçirilmelidir. Yüksek akustik performans sağlayan malzemelerde ağır kütleye başvurmadan kullanım olmalıdır. Bu nedenle akustik nedenler de dahil olmak üzere sandviç panellerin tasarımında destek sistemleri önemlidir.

Sandviç Panel Sistem Gereksinimleri

Panel bir binanın parçası olmalıdır. Sandviç panelin binaya dahil edilmesi için bazı sistemlerin kullanılması da önemlidir. Burada yerleştirme sistemi çok önemli bir unsur haline gelebilir ve zayıf bir bağlantı iyi bir sandviç paneli kolayca sorun haline getirebilir.

Sandviç sistemin kendisi modüler olmakla birlikte kendisini modüler olmayan tasarımlara uyarlamalıdır. Sandviçlerin diğer malzemelerle birleştirilmesine izin verilmelidir. Bu esneklik sadelikle birlikte sağlanmadıkça tüm sandviç panel ve bağlantı sistemi uygulamada ciddi kısıtlamalara neden olacaktır.

Mimari Tasarım

İnşaat sandviç panelleri, mimarlar için hem bir fırsat hem de bir zorluk teşkil ediyor. İçlerinde kullanılabilecek birçok malzeme, geniş bir desen ve renk yelpazesi sunar ve mevcut boyutlar ve şekiller, tasarım için önemli bir esneklik sağlar. Öte yandan üretim maliyetlerini azaltmak için bu ürünlerden çok sayıda kullanılması gerekir. Nakliye gereksinimleri boyutlar, şekiller ve ağırlıklar üzerinde kısıtlamalar yaratır.

Paneller ayrıca fabrikada üretilen pencere ve kapılar gibi diğer özelliklere de uyum sağlamalıdır. Estetikte büyük bir sorun olabilir. Monotonluk yaratabilir. Tasarım sorunu da ciddi bir sorun olabilir, ancak başarılı bir şekilde planlanırsa estetik açıdan tatmin edici ve aynı zamanda verimli bir bina ortaya çıkabilir. Fabrikada üretilen panellerin istenildiğinde farklı şekillere dönüştürülebilmesi büyük bir avantaj oluşturmaktadır.